A webáruház cookie-kat használ. Az oldalon történő böngészéssel beleegyezel a cookie-k használatába.
Termékek Menü

Színes összefoglaló a zoknifonalakról

Színes összefoglaló a zoknifonalakról

Amikor felteszem a fonaltudós szemüvegemet, és így kezdem el osztályozni a zoknifonalakat, akkor mindig pontosan oda jutok, amelyet most a webshopban is mutat. A fonal technikai paramétereit veszem górcső alá, és ezért landolnak az egyszerű, 3-4-6-8 szálas bontás alapján a fejlécben. Ezek egyúttal a fonal vastagságát is jelölik, amely azért remek kiindulási alap, amikor azon gondolkozol, hogy bakancsba való, meleg, vastag zoknit szeretnél, vagy vékony, melegebb időben, félcipőben is viselhetőt.

 

 
Szerencsére ez a szigorú „üzemmód” csak a monitor előtt ülve ejt rabul, amint hátrasétálok a polcokhoz, és elrendezem a gombolyagokat, a színek veszik át az irányítást. Az a gyanúm, hogy ez a színes nézőpont talán számodra is új ajtót nyit az eddig titokzatosnak gondolt
zoknivilág felé, és a korábbi adatokra, csoportosításokra építve megkönnyíti az egyes típusok közötti eligazodást.
 
A folytatásban az egyszínűtől haladunk a melírozott, rövid és hosszan színátmenetes variációk felé. 
Az egyszínűség mindenkinek mást jelent, ugyanolyan könnyen beszélhetünk róla az elegancia, mint a könnyen variálható vagy időtálló kifejezések kapcsán. Különösen, ha a felnőttekre gondolunk! 
 
A babavilágban ezekről szó sincs, itt a lágy vattacukor színek találhatóak, amelyekből pillanatok alatt édes, pici zoknikat készíthetünk. Hogyan? Itt is, mint minden további fonalcsaládnál megtalálod a csatolt dokumentumok között a megfelelőt, amely a segítségedre lehet: alap modell elkészítésének leírását, mérettáblázatokat.
 
Továbbra is az egyszínűnél maradva, de már felnőtt kategóriában kezdhetünk egy kakukktojással?
A Regia Denim fonalcsaládja farmer színeit vonultatja fel, a szürkétől a kék különböző árnyalatáig, 7 féle variációban, pamut alapanyagból. A zoknifonalak többségében gyapjú az alapanyag, és ez az egyetlen ilyen, egyszínű kivétel. Csak gyümölcs mintát adónál van ehhez hasonló, pamut összetételű zoknifonal, amelyből nyáron készítettem néhány pár mamuszt és rövid szárú és titok zoknit. 
 
A pamut nagy előnye, hogy négy évszakos anyag, jól strukturált,és így egy légáteresztő kötött zokni a végeredmény, amely hűvös nyári reggeleken ugyanúgy ideális viselet, mint egy hideg, őszi napon. Ezt az univerzális modell leírást kiválaszthatod mellé, ha rá esik végül a választásod, miután a fonalat a kosárba tetted, csak egy kattintás.
 
Prémium kategóriában a 2018-as év új fonala teszi fel a koronát, a SILK. Titkos fegyvere a selyem, amelytől lágy tapintású maga a fonal is.
Ezt a fonalat pulóverként és kardigán kötéséhez is nyugodtan választhatod, főleg, ha meglátod, milyen csodás színekben érhető el.
 
A végére a két nagy favoritot tartogattam, a középvastag 6 és a vékony 4 szálas Regia fonalcsaládot.
Ők a klasszikusok, többek között a kék, fekete, szürke és barna és csajosabb bordó rózsaszín színekben, a vékonyabbaknál néhány olyan kiugró árnyalatban, mint a piros vagy az óceán kék. Az egyszínű fonalak adják vissza csak igazán a különböző struktur minták vagy csipkeminták finomságát. Ez utóbbít a 4 szálas  fonalcsaládot  ajánlom egyedi norvégmintás zoknik kötéséhez is. 
 
Ebben a típusban, felbukkan egy új színcsoport, a melírozott fonal.
Ez annyit tesz, hogy a 4-6 szál közül néhány más színű, és ettől a kötött anyag sokkal lezserebb, játékosabb látványt nyújt.
 
A melírozott zoknifonalak hősei azonban csak most következnek, a 8 szálasok között sorakoznak, a Regia 8- födig color 150 g 8 szálas zokni fonalcsalád.
Itt már nem szorul magyarázatra a melírozott kifejezés, a tarka színekben pompázó szálak látványosan mutatják be ezt a típust. Egyszínű fonalat a 8 szálasok között nem is találsz, viszont két négyszálas fonalból saját melírozott fonalat dobhatsz össze vagy két szállal egyszínből is megkötheted.
 
Ezt már vastagabb, 4-5-ös tűvel kell kötni, és ezáltal sokkal gyorsabban haladhatunk, de a leírás tanulmányozása előtt kezd mindig a mérettáblázatokkal, amelyeket ennél a fonalcsaládnál is megtalálsz az oldalon.
 
A vékony gyapjú fonalból készült zoknik a pamut társaikhoz hasonlóan négyévszakosak, télen fűt-nyáron hűt! A vastag gyapjúfonalakból pedig kályha meleg zoknikat készíthetsz.
 
Mehetünk tovább? Köszöntelek a csíkos, norvégmintás, foltos, tarka színes világban, a rövid színátmenetes fonalak között!
Ebből a Regia Tweed Color 4 szálas fonalból vékony sávok rajzolódnak ki a zoknin körbe haladva a kötéssel.
 
A Regia Design Line by Arne & Carlos 4 és a vastagabb 6 szálas fonalai ennél is továbbmennek, a rövid színátmenetek hozzák a norvégminta-hatást.
 
A foltos mintát adó KINDA MAGIC SOCK YARN zoknifonalakkal találkoztál már? Nem könnyű feladat, hogy a kötéssel úgy haladj, hogy a sarok és a boka feletti passzé a helyére kerüljön, de még ennél is nagyobb kihívás, hogy a foltok valóban foltokként jelenjenek meg.
 
A gyerekeket, a fiatalabb korosztályt megcélzó KIDS COLOR design line by Arne & Carlos zoknifonal megkötésénél is ez a nagy kihívás. Valóságos diadal, ha minden a helyére kerül, mert a sarkak színes blokkjai azonnal elárulják, ha a méretválasztás vagy a leírás során hiba csúszott a kivitelezésbe.
 
A mérettáblázatok segítségével könnyedén legyőzhető kihívás, a fonal temékoldalán itt is minden szükséges információt megtalálsz.
 
Ha sikerült választanod és már csak azt nem tudod, hogyan lesz ebből a tarka barka fonalból két tökéletesen egyforma zokni olvasd el a témában írt bejegyzésem.
 
A végén, csendesebb vizekre evezve, itt egy jó példa a hosszan színátmenetes zoknifonalra, amely széles, színes sávokat rajzol a boka köré. A Pairfect típusú gombolyagból tökéletesen egyforma zokni párost készíthetsz, amely során a sárga fonalszál van a segítségedre. A zoknik kezdésénél mutatja, honnan indulj, ebben a leírásban részletesen be is mutatom, hogyan!
 
Melyik szín vagy színvariáció nyerte el a tetszésedet? Egyik sem?
Talán saját, egyedi színvilágot álmodtál meg a zoknifonaladnak, és szeretnéd magad megcsináld? Akkor ez a motringolt, natúr gyapjúfonal kell neked! Szuperfinom, nagyon vékony alapanyag, többmint 400 m hosszúságú, egy pár zokni elkészítésére elegendő, akár 46-os méretig. Rengeteg féle festékkel dolgozhatsz, de ha a természetes hozzávaló után nyomozol, akkor hozok egy tippet, használd a diót! A dióburokkal színezett fonal csodás bézs és barna színeket jelent, és ehhez is találsz segítséget az oldalon, erre a linkre kattintva. További tippeket, jó tanácsokat próbálhatsz ki a Festés növényekkel könyvből.
 
Remélem, hogy a fenti, linkekkel gazdagon átszőtt összefoglaló a segítségedre lesz a zoknifonalak felfedezésében. Ha kérdésed van, vagy szeretnéd elmondani a véleményedet, megmutatni a munkádat, gyere a Zoknit kötünk csoportba!
Tartalomhoz tartozó címkék: fonalakról Zokniknikötés - zoknifonalak