A webáruház cookie-kat használ. Az oldalon történő böngészéssel beleegyezel a cookie-k használatába.
Termékek Menü

Kinyúlt kötött pulóver? Hogyan kerüld el?

Kinyúlt kötött pulóver? Hogyan kerüld el?

„Csak kifordítottam, bedobtam a mosógépbe, és amikor a program lejárt, teregetés közben vettem csak észre, hogy teljesen tönkrement. Odalett több heti munkám eredménye, kárba veszett az értékes fonal. Egyetlen mosással tönkretettem volna?"

Hallottál már ilyen szomorú történetet? A kihívás, ami az elkezdett munkák befejezéséről szól meglepő módon sok ilyen sztorit is előhozott, amelyek a kötött ruhadarabok hosszú életére hívják fel a figyelmet. Mindig fáj a szívem, mert tudom, hogy megelőzhető lett volna.

 

 

A mosás felnőtt kötött pulóvereknél kulcskérdés, de babaruháknál, ahol a babanyáltól kezdve az anyatejen az almafoltokon és a színes babaételeken keresztül bármi rákerülhet, különösen fontos. És most talán megleplek vele, de saját kötésű holmikat tisztán tartani egyátalán nem nehezebb, mint boltban vásároltat, csupán néhány megelőző „hadműveletre” van szükség.


Egy kis történelem


A mai modern fonalakról mindig elmondjuk, hogy kényelmes textúrát adnak, ami két szempontból is igaz. Egyrészt nagyon kellemes viselet, másrészt ruhaneműként könnyű bánni velük. Nem úgy, mint 20-30 éve. Visszapillantva a kézimunka fonalak fénykorába, még senkinek eszébe nem jutott volna mosógépbe tenni a kötött holmit. (van akit napjainkban sem tudok meggyőzni) Sem a saját kötésűt, de még a boltban vásároltat sem. Ezeket kézzel egy tálban vagy a mosdóban, nagyon óvatosan, átnyomkodva tisztítottuk.


Ma már erre nincs idő, másrészt a textilek, fonalak „felzárkóztak”, és nem is igénylik ezt, az újgenerációs mosógépekről már nem is szólva ami majd minden háztartásban adott. A mosógépeken is megjelentek már a kímélő, kézi mosást utánzó programok, így többnyire nincs is szükség a mindennapokban arra, hogy fárasztó órákat töltsünk kézi mosással. Egy esetet kivéve, amikor elkészültünk egy darabbal, és az első mosást nagy örömmel, kézzel végezzük el. 


Mit lehet tenni azért, hogy a kézzel kötött holmik évekig megtartsák a formájukat?

 

A megoldás egyszerű: kezelési útmutató a címkén és egy mosózsák!

Utóbbi egyértelmű, a mosózsák használta megvédi a ruhát, nem nyúlik szét a dobban, nem akad össze más holmikkal, csattokkal, zipzárakkal.

A fonal címkéje pedig azért hasznos, mert ugyanúgy megtalálhatóak a tisztítására vonatkozó ajánlások (jelek), mint egy készen vett ruhadarabon. Sőt, a mosási útmutatók mellett a kötésre és a horgolásra vonatkozó információkat is mutatja. Nincs más dolgunk, csak tanulmányozni pár perc alatt, és a soha nem kell szembesülnünk a bevezetőben írt esettel! Mindig őrizd meg a fonal cimkéjét! Sokan készítetek jegyzeteket a kötésekről, kinek készült, miből készült, hány szemre kezdtétek stb. Tűzd mellé a cimkét is! Nem hogy nem ciki jegyzetelni de egyenesen hasznos és szórakoztató, miért ne lehetne kötés naplód!

A szárításra is érdemes odafigyelni, ha módodban áll és a kezelési útmutató is megengedi szárításd bízd a szárítógépre.

Alapból a kötött holmikat fektetve, formára igazítva ajánlott szárítani, ha nem akarod, hogy a gravitáció is ellened dolgozzon és ugyan így kerülendő a kötött holmik vállfán történő tárolása, hogy elkerüld, hogy idővel saját súlya alatt eldeformálódjon.


+1 Tipp


Még egy dologra figyelmeztetlek! Ha ajándékba adod a kötött holmit, ne felejtsd el felhívni új tulajdonosa figyelmét, hogyan tisztítsa, hogy hosszú életű legyen! Akár egyszerűen rá is tűzheted a fonal címkéjét a kötött ruhára, hogy az első alkalommal biztosan ne kerülje el a figyelmét!

 

Egy kis segítség, hogy ki is igazodj a "jelek" világában

 

A cimkéken a kötésre vonatkozó jelek mellett ott sorakoznak az elkészült darabra vonatkozó mosási, szárítási, vasalási javaslatok. Melyik ikon mit jelent? A Cotton Baby Smile fonal címkéjét vizsgálva bemutatom neked!

 

 

Olvasd el a bejegyzésemet egy másik mosási belesettel kapcsolatosan ami segít elkerülni a színvesztést, színátfolyásokat

Tartalomhoz tartozó címkék: fonalakról