Hogyan kössünk zoknit

Hogyan kössünk zoknit

 

avagy: nem is akkora kihívás 5 tűvel kötni

Először is tudnod kell, hogy a sokak számára valami egészen különleges dolognak számító zoknikötés sem bonyolultabb, mint pl. egy ún. pilótasapka megkötése. Leírásaink alapján már simakötéssel is egyedi zoknikat készíthetsz a változatos és különleges festésű Regia fonalakból.

 

Zoknikötéshez a kifejezetten erre a célra kifejlesztett REGIA fonal márkát ajánljuk. Ezek a kopásállóság és a rugalmasság érdekében kevert alapanyagú (jellemzően 75% gyapjú, de már pamut fonalból és gyapjú-pamut kevertszálas zoknifonalakkal is bővült a zoknifonal kínálat), több szálból sodort fonalak. Többféle vastagságban és igen változatos festéssel készülnek. A fonal vastagságát a szálak száma adja.

Ha most kezded, akkor olvasd el figyelmesen a leírást, de ne csak olvass, hanem fogj 5 db zoknikötőtűt, és próbáld megkötni a zoknit. Valószínűleg azt tapasztalod, hogy elkészíteni egyszerűbb, mint megfogalmazni és leírni ezt a folyamatot.

Azok számára, akiket esetleg éppen az 5 tűvel való kötés gondolata riaszt el a zoknikötéstől, elárjuk a titkot: itt is mindig 2 db tűvel kötünk, a maradék 3 tű csak a szemek „tárolására” szolgál.

A legelterjedtebb és a legsokrétűbb, mondhatni normál zoknifonal 4 szálas. A 6 és 8 szálas zoknifonalak kifejezetten vastagok, hideg évszakokra ajánljuk, vastag, meleg zoknik kötéséhez, bakancsba, csizmába és nem utolsó sorban házi zokninak, mamusznak, lábszárvédőnek.

 

A száránál kezdett zokni kötéstechnikája

 

A következőkben a száránál kezdett zokni kötéséhez szükséges alapvető lépéseket, tudnivalókat adjuk meg.

Munkaeszközként az 5 db-ból álló, viszonylag rövid zoknikötőtű-garnitúrát ajánljuk.

Kezdés  Kezdés öt tűvel

A szemeket 4 tűre elosztva szedjük fel vagy a modell leírásában, vagy a mérettáblázatban megadott szemleosztásban, majd zárjuk körbe. A kör kezdete hátul, középen lesz, az 1. és a 4. tű között. Ezt a kezdő fonalvég mutatja. (Például: 48 kezdő szem, szemleosztás: 12 szem/tű.)

 

A zokni szára 

Körökben dolgozunk. A modell-leírásban megadott mintával megkötjük a passzét (többnyire 1 sima–1 fordított vagy 2 sima–2 fordított), majd a zokni szárát.

A sima és fordított szemek váltakozása rugalmassá Zokni szára
teszi a passzét. A szárat köthetjük a patentminta folytatásával, vagy ízlés szerinti mintával. Némelyik mintához a mérettáblázatban megadottnál több szemre lesz szükségünk.

A passzé és a szár hosszát akár meg is változtathatjuk a leíráshoz képest, egyéni igényeink szerint.

A 2 sima–2 fordított szemes passzénál mindig figyeljünk arra, hogy az összes szemszám osztható legyen 4-gyel. Erre egyébként a leírás is többnyire felhívja a figyelmet.

 

A zokni sarka

A szár után a zokni sarkát készítjük el. Azt kell megoldani, hogy a kötésünk kövesse a nagyjából 90 fokos fordulatot, ami a lábszár és a talp közötti, hozzávetőlegesen félgömb formát adja. Kicsit a sapkához hasonló formát, ún. saroksapkát kell kötnünk.

 

Bumeráng sarok kötése

 

Dupla felhúzott szemekkel - rövidítve: df SZ) kötjük.

Csak az 1. és a 4. tű szemeivel dolgozunk, sorokban.

A 2. és 3. tű szemeit a lábfej felső részéhez (rüszt) félretesszük.
Amennyiben a szárat mintával (pl. struktúr- vagy azsúrminta) kötjük, a szár sarok előtti utolsó 1-2 cm-ét az 1. és 4. tűn készítsük simakötéssel, a 2. és 3. tűn folytathatjuk a mintát.

Közben az 1. és 4. tű fölösleges szemeit – ha vannak -, fogyasszuk le.

A bumeráng sarkat két részben, az 1. és a 4. tűn kötjük. A két tű szemeit három részre osztjuk (lásd a táblázatot), és rövidített sorokkal (dupla felhúzott szemekkel – a továbbiakban: df SZ) dolgozunk tovább. Az első részben a df SZ-ekkel csökkentjük a szemek számát, a második részben visszabővítjük a szemek számát („bumeráng hatás”). Közben mint egy kis sapka, kibővül a kötés a sarok számára.

Dupla (felhúzott) szem (df SZ): Fordulás (sorváltás) után a sor elején a szálat a munka elé fektetjük, jobbról az 1. szembe öltünk, a szemet és a szálat együtt leemeljük. Ezután a szálat szorosan hátrahúzzuk, ezzel a szemet a tűn felhúzzuk, így duplán lesz a tűn. Ha a fonalat nem húzzuk meg elég szorosan, lyuk keletkezik a kötésben.

A táblázatban A szemek elosztása a saroknál című sorban az egyes méretekhez rendelt, ferde törtvonalakkal elválasztott számcsoportok láthatók. Ezek jelentése: az 1. ferde törtvonal előtt az 1. tű df SZ-einek száma szerepel / középen, a két ferde vonal közötti szemeket nem duplázzuk / a 2. ferde vonal után a 4. tű df SZ-einek a száma szerepel.

A sarok első felében az 1. tűn az 1. df SZ-et a tű utolsó szeméből készítjük (a 2. tű előtti utolsó szemből), a 4. tűn az 1. df SZ-et szintén a tű utolsó szeméből (a 3. tű utáni első szemből) készítjük.
Minden további következő sorban a munka színén és visszáján is minden sor végén 1 szemmel kevesebbet kötünk, a már meglevő df SZ-ek előtt visszafordulunk, és addig kötjük a df SZ-eket, míg végül csak a középső szemek maradnak meg.

Ezután kötünk 2 teljes kört sima szemekkel (a 2. és 3. tű szemeit simán kötjük, az 1. és 4. tű df SZ-eit is simán, egy szemként kötjük le).

A sarok másik feléhez a rövidített sorokat az eddigiekkel ellentétes irányban kötjük. Vagyis most a középrész után az 1. tű 1. szeme lesz a df SZ, és így tovább, mindig a soron következő 1 szemen lesznek a df
SZ-ek, a tű utolsó szeméig. A 4. tűn az 1. df SZ a középrész utáni 1. szemen lesz (ez 4. tű utolsó szeme), majd így tovább, végül az utolsó df SZ a 4. tű 1. szemén lesz.

A bumeráng sarok első fele:  Bumerángsarok első fele

1. sor (a munka színe): az 1. tű minden szemét simán kötjük. Fordulunk.
2. sor (a munka visszája): 1 df SZ, az 1. tű többi és a 4. tű minden szeme: fordított. Fordulunk.
3. (szí) sor: 1 df SZ, a 4. és az 1. tű többi szeme sima az 1. tű sor végi dfSZ-éig, ezt nem kötjük, hanem
előtte fordulunk.
4. (vi) sor: 1 df SZ, tovább végig: fordított a df SZ-ig, előtte fordulunk.
A 3–4. sort addig ismételjük, míg középen csak a sarok középső szemei maradnak.

Ezután 2 kört kötünk minden szemre a minta szerint, tehát az 1. és 4. tű szemeit simán, a df SZ-eket egy szemként kötjük, a 2. és 3. sor szemeit a mintával vagy a leírás szerint kötjük.

 

A bumeráng sarok második fele:  bumeráng sarok

1. (szí) sor: A középrész szemeit, majd az 1. tű 1. szemét simán kötjük. Fordulunk.
2. (vi) sor: 1 df SZ, majd a középrész szemei és az utána levő szem (a 4. tű utolsó szeme): fordított. Fordulunk.
3. (szí) sor: 1 df SZ, majd simakötéssel a középrész, a következő dfSZ és az utána levő 1 SZ-et simán kötjük. Fordulunk.
4. (vi) sor: 1 df SZ, majd végig fordított a dfSZ-ig, ezt és a következő szemet is fordítottan kötjük. Fordulunk.

A 3–4. sort addig ismételjük, míg az 1. és a 4. tű szemeire – a középső sarokszemek kivételével – df SZ kerül. Az utolsó visszáján kötött sor után megfordulunk, és még egy df SZ-et kötünk.

A 4. tű többi szemét simán kötjük, majd körökben dolgozunk tovább. Közben az 1. körben a df SZ-eket simán kötjük le, a dupla szálukat egybe kötve. Ezzel a bumeráng sarok elkészült.

A lábfej további részét a leírások alapján kötjük a zokni orráig

 

Egyenes sarok – az ún. saroksapka

 

A saroksapka fala:

Ez a rész adja a sarokrész magasságát, fogja körbe a sarkat. Félretesszük a 2. és 3. tű szemeit a lábfej
felső részéhez (rüszt), és sorokban kötünk az 1. és a 4. tű összes szemével (példánkban 2x12 szem = 24
szem; egy tűre is vehetjük ezeket).

 

A) verzió alap sarokfal:  Egyenes sarok, sarok fal

 

Ha a leírásban nincs más utalás, simakötéssel dolgozunk. (A
két szél 2-3 szemét lustakötéssel is köthetjük, mert ez megkön -
nyíti a sorok számolását, de simakötéssel egyenletesebb lesz
a kötéskép.) Összesen 2 sorral kevesebbet kötünk, mint ahány
szem van a tűn (a példánkban: 22 sor; lásd a táblázatban a Sarok magassága című sort).

 

Változat a saroksapka falhoz:

 

B) verzió: Megerősített sarokfal  Egyenes sarok, megerősített sarok fal

 

Sorokban kötünk az 1. és a 4. tű összes szemével, egy tűre is vehetjük a szemeket.
A két szél 2-3 szemét lustakötéssel is köthetjük, mert ez megkönnyíti a sorok számolását, de simakötéssel egyenletesebb lesz a kötéskép.

A középső szemeket a következők szerint kötjük:
1. (szí) S:*1 sima SZ, 1 SZ-et simán átemelünk*, a szál a szem mögött van, *-tól *-ig ismételjük.
2. (vi) S: az összes SZ fordított.
3. (szí) S: *1 SZ-et simán átemelünk, a szál a szem mögött van, 1 sima SZ*, *-tól *-ig ismételjük.
4. (vi) S: az összes SZ fordított.
Az 1–4. sort ismételjük a kívánt magasságig.

 

A sarok alá forduló rész: 

zokni sarok alá forduló rész

 

Ezzel fordítjuk a sarok alá a kötésünket („megerősített sarok”-nak is nevezik). Továbbra is az 1. és 4. tű szemeivel dolgozunk, és tarthatjuk egy tűn a szemeket, „gondolatban” három részre osztva a szemeket (példánkban: 24 szem esetén 8/8/8; a táblázatban lásd:

 

A sarok szemeinek elosztása), de csak a középső szemekkel dolgozunk, a következőképpen:

1. sor: simakötés az első és második (azaz középső) harmad szemeivel, de a középső harmad utolsó
szemét (16. szem) simán átemeljük, a harmadik harmad első szemét simán lekötjük, és a leemelt szemen
áthúzzuk (balra dőlő fogyasztás = 8/8/7 szem), majd fordulunk.

 

Innen csak a középső harmad szemeit kötjük: 

sarok alá forduló rész
2. sor: a szélszemet fordítottan leemeljük, majd fordított kötés, az utolsó szemet az első harmad utolsó szemével hátsó szálból fordítottan összekötjük (jobbra dőlő fogy = 7/8/7 szem). Fordulunk.
3. sor: a szélszemet simán leemeljük, simakötés, az utolsó szemet átemeljük, a harmadik harmad első szemét simán lekötjük és a leemelt szemen áthúzzuk (balra dőlő fogy = 6/8/7 szem). Fordulunk.
4. sor: a szélszemet fordítottan leemeljük, majd fordított kötés, az utolsó szemet az első harmad utolsó szemével hátsó szálból fordítottan összekötjük (jobbra dőlő fogy = 6/8/6 szem). Fordulunk.
Ezután a 3–4. sor leírása szerint dolgozunk, amíg a szélső szemcsoportok szemei elfogynak. A középső szemcsoportban marad az eredeti szemszám (a példánkban: 8).
Ezzel ki is alakul a saroksapka.

 

 

Sarok ék: 

Az elnevezés vitatható, de valóban egy ék alakú betoldást hozunk létre. 

A továbbiakban ismét körökben, az összes tűvel dolgozunk. A 2. és 3. zokni sarok ék egyenes sarokhoz tűn a lábfej felső részéhez megvan az eredeti szemszám (példánkban: 2x12), ám az 1. és 4. tűn csak a sarok alá forduló rész szemei vannak (példánkban: összesen 8 szem), ezeket felezzük az 1. és 4. tűre (példánkban: tűnként 4-4 szem).

A következőképpen folytatjuk

1. tű: a meglevő szemekhez (példánkban: 4 szem) a sarok magasságát adó rész minden szélszeméből 1-1 szemet szedünk fel (1 szélszem 2 lekötött sorból képződik, tehát valójában minden 2. sorból szedünk fel szemeket; a példánkban a 22 sor szélszemeiből 11 szemet tudunk felszedni: 4+11 szem=15 szem van az 1. tűn).

2. és 3. tű: lekötjük a rajtuk levő kezdő szemeket (a példa szerint: 12-12 szem).

4. tű: a meglevő 4 szemhez az 1. tűnél megadott módon szedjük fel a másik oldal szélszemeiből a szemeket (példa szerint: 4+11 szem = 15 szem).

Körbeértünk. Látható, hogy most az 1. és 4. tűn több szem van, mint a kezdő szemek száma. Az 1. tű utolsó két szemét és a 4. tű első két szemét minden 3. körben simán összekötjük, amíg az összes plusz szem el nem fogy (lásd a Regia zokni táblázatban A sarokkal szembeni fogyasztások minden 3. körben című sort).

Ezzel el is készült az egyenes sarok.

A lábfejet a továbbiakban mind a 4 tűvel kötjük, simán, vagy a megadott minta szerint, egészen a zokni orra kezdetéig.

 

A zokni orra

A zokni orrát simakötéssel kötjük, hacsak a modell leírása mást nem ad meg. Erre kétféle megoldást ismertetünk: az ún. szalagos, ill. az ún. csillagos fogyasztás technikákat.

 

Szalagos orr kötése szalagos orr

 

Az elnevezés arra utal, hogy a zokni orrának két oldalán a fogyasztások szalagszerű formát alakatanak ki.

A fogyasztásokat mindig a következő helyeken és módon készítjük:

– az 1. és a 3. tű utolsó harmadik és második szemét
simán összekötjük (jobbra dőlő fogyasztás), az utolsó szemet simán kötjük;
– a 2. és 4. tű első szemét simán kötjük, a 2. és 3. szemet áthúzva összekötjük (balra dőlő fogyasztás: 1 szemet leemelünk, 1 sima szem, a leemelt szemet áthúzzuk).

A fogyasztások ütemezését a mérettáblázat részletezi mind az egyenes, mind a bumeráng sarokra vonatkozóan.

Az utolsó 8 szemet dupla szállal átfűzzük, szorosan összehúzzuk és elvarrjuk.

 

Csillagos orr kötése  

Csillagos orr kötése

A zokni orrát simakötéssel kötjük, hacsak a modell leírása mást nem ad meg.

Ezzel a technikával kevésbé karakteres a fogyasztás képe.

Minden fogyasztó körben minden tű középső 2 szemét és utolsó 2 szemét simán összekötjük, addig, amíg csak 8 szem marad a tűn.

Minden fogyasztó kör után annyi kört kötünk a következő fogyasztó körig, mint ahány szem található a fogyasztások között.

(Páratlan szemszám esetén a fogyasztás kezdete előtt 2 SZ-et simán kössünk össze!)

 

Például:

Minden tűn 14 szem van. Az 1. fogyasztó körben 5 szemet kötünk a fogyasztások között. Ezután 5 sort kötünk, majd a következő körben 4 szemet kötünk a fogyasztások között. Ezután 4 kört kötünk, utána 1 fogyasztó kör, és így folytatjuk, amíg csak 8 SZ marad a 4 tűn.

Az utolsó 8 szemet dupla szállal átfűzzük, szorosan összehúzzuk és elvarrjuk.

 

A száránál kezdett zoknikötés alap ismereteit egyenes és bumeráng sarokkal, szalagos és csillagos orral, mérettáblázatokkal, teljes terjedelmében megtaláljátok a Kötött kedvenceink 2024 TAVASZ-i kiadásában és a fonalparadicsom mintagyűjteményében is letölthető pdf formátumban.

 

Méret táblázat Regia zoknifonalakhoz száránál kezdett zoknihoz, egyenes és bumeráng sarokkal


zokni mérettáblázat 4 szálas Regia fonalakra

Zokni-mérettáblázat 6 szálas Regia zoknifonalakra

Zokni-mérettáblázat 8 szálas Regia zoknifonalakra

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Zokniknikötés - zoknifonalak

Kapcsolódó termékek