A webáruház cookie-kat használ. Az oldalon történő böngészéssel beleegyezel a cookie-k használatába.
Termékek Menü

Kezelési szimbólumok, gyártói javaslatok

Kezelési szimbólumok, gyártói javaslatok

Kinek ne okozott volna már fejtörést, hogyan is tisztítsa megfelelően a szépséges munkája gyümölcsét, és ki ne futott volna bele, hogy az  egyéni megoldások ne mentek volna a tisztított holmi kárára. Biztosan te is hallottad már a mikró esetét a cicával.

A gyártók úgynevezett nemzetközileg elfogadott kezelési szimbólumokkal, piktogrammokkal jelzik a tisztítási felhasználási utasításokat, javaslatokat továbbiakban nevezzük csak felvilágosításnak. A fonalak esetében érdemes eltenni a címkét a kezelési felvilágosítással.

A kézimunkáknál, alapból a kézi mosás, fekve szárításból indulunk ki az a tuti, és akár a gyártó javaslatának megfelelően vagy akár saját tapasztalatunkban bízva enyhíthetünk a kezelési feltételeken.
 
A kötőfonal átkötőjén lévő ábrák felvilágosítást adnak a fonal tulajdonságairól és a belőle kötött modell , kezeléséről, felhasználásáról.
 

 

Mosás

 
Mosas szimbólumA mosódézsa a mosást szimbolizáló nemzetközi jel. 
Ezzel a jelzéssel ellátott textíliák mosógépben moshatóak (kivéve, ha a dézsa át van húzva, ill. ha a kézi mosás jele szerepel a csomagoláson). Ez a szokásos mosás jele; ekkor a mosógép sztenderd programjai is használhatóak.
 
Mosas szimbólum
A dézsába írt szám azt a Celsius fokban megadott hőmérsékletet mutatja, melynél a mosóvíz nem lehet melegebb.
 
 
 
Mosás szimbólumA dézsa alatti vízszintes vonal finom mosást jelent. Ezzel a jellel ellátott textíliák csak finomabb mechanikai hatásokat viselnek el. Olyan kímélő programot válasszunk a mosógépen, amelyik csak kisebb fordulatszámmal centrifugál.
 
 
Mosás szimbólumA dézsa alatti 2 vízszintes vonal kímélő mosást jelent. Itt csak nagyon finom, kímélő programokat válasszunk, pl. gyapjúmosást. Vagy a mosógépünkön külön állítsuk be a mosási tulajdonságokat (ha van rá lehetőségünk) a mosandó textília fajtájának megfelelően.
 
 
Kézi mosás szimbólumaEz a jel azt jelenti, hogy a textíliát nem szabad mosógépben mosni.
A vízhőfok kiválasztása és a ruhanemű kezelése során legyünk nagyon figyelmesek.
 
 
Az áthúzott mosódézsa a nedves tisztítás tilalmát jelenti.
Ezeket a termékeket csak speciális szárazon tisztító anyagokkal tisztíthatjuk, vagy tisztítószalonba kell beadnunk.
 

 

 

Vasalás

 

Vasalás szimbólumaA vasalás szimbóluma a vasaló.
A vasalón látható pontok száma mutatja, milyen hőmérsékleten szabad vasalnunk.
 
 
Vasalás szimbóluma

Egy pontnál a legalacsonyabb fokozaton vasaljunk. Két pontnál a középső, három pontnál pedig a legmagasabb fokozaton vasalhatunk.

 

Gőzölés szimbóluma

Ez a gőzölés szimbóluma. Ha nincs gőzölős vasalód, akkor a textíliát enyhén nedves állapotban, vagy egy nedves kendővel letakarva vasald. Gőzöléssel könnyebb kisimítani a gyűrődéseket.

 

Vasalás (tiltásának) szimbólumaEzzel a jellel ellátott textileket nem szabad vasalni. Éjszakára akasszd a ruhaneműt a szabad levegőre, vagy fürdéskor a fürdőszobába. A levegő páratartalma miatt kisimulnak a kisebb gyűrődések.

 

 

Szárítás 

 

 
Szárítás szimbólumaA gépi szárítás jele a dupla négyzetbe rajzolt karika. A szárítás jelén belül néha pontok vannak, melyek a vasaláshoz hasonlóan a szárítási hőmérsékletre utalnak. Egy pont azt jelenti, hogy max. 60 °C-on szabad szárítani az adott ruhaneműt, két pontnál már a magasabb hőmérséklet is megengedett.
 

Az áthúzott szárítógép-jel azt mutatja, hogy ezt a textilneműt nem szabad géppel szárítani.

 

Szárítás szimbólumAz így jelölt ruhaneműt vízszintesen, egy törölközőre fektetve szárítsuk. Soha ne akasszuk vállfára vagy szárítókötélre a kötött holmikat.  A színek fakulását elkerülendő ne szárítsunk közvetlenül a napon.

 

 

Tisztítás, vegytisztítás

 

Tisztítás, vegytisztítás szimbólumaA háromszög a klóros fehérítés jele. Foltok eltávolításánál és a vegyi tisztításnál kell figyelembe venni.

 

Tisztítás szimbólumaAz áthúzott háromszög jelzi, hogy a textíliát nem szabad klórral fehéríteni. Amikor a háromszögben CI áll, a klóros folttisztítás megengedett.

 

Tisztítás szimbólumaA vegyi tisztítás jele a négyzetbe rajzolt karika. A kör belsejében feltüntetett betűk a vegyi tisztítás során felhasználható vegyszerekről adnak információt, melyek általában csak a tisztító számára érdekesek.

 

Tisztítás szimbólumaPéldául a körön belül álló P azt jelenti, hogy a vegyi tisztítás segédanyagaként perklóretilén, FCKW R11 vagy R13, tisztító benzin használható. Amikor  egy A van a körbe írva, akkor minden, a vegyi tisztításnál szokásos oldószer használata megengedett. Az F a benzin vagy fluorozott szénhidrogének alkalmazhatóságát jelöli.

 

Tisztítás szimbólumaA karika alatti vízszintes vonás arra figyelmeztet, hogy a ruhaneműt különösen kíméletes eljárással kell tisztítani.

 

Tisztítás szimbólumaÁthúzott kör esetén a vegyi tisztítás nem megengedett.

 

 

 

Felhasználási tanácsok

 

Simakötéssel kötött, 40-es méretű, hosszú ujjú pulóver hozzávetőleges fonalszükséglete. A cimkén feltüntetett mennyiség, esetünkben 500 g.

 

Fonalszükséglet szimbóluma

Simakötéssel kötött, bébi-pulóver hozzávetőleges fonalszükséglete. A cimkén feltüntetett mennyiség, esetünkben 200 g.

 

Fonalszügséglet szimbólumaSimakötéssel kötött, 40-es méretű, rövid ujjú pulóver hozzávetőleges fonalszükséglete. A cimkén feltüntetett mennyiség, esetünkben 500 g.

 

Fonalszükséglet szimbólumaFonalszükséglet 1 pár átlagos szárhosszúságú zokninál (kb. a harisnyakötőtű hossza 20-22 cm). A cimkén feltüntetett mennyiség, esetünkben 100 g. akár 46-os méretben

 

Tűméret szimbólumaAz adott fonalhoz ajánlott tűméret. Esetünkben 3-as, 4-es. Egyénenként változik, a méretpróba alapján kell a megfelelő tűt kiválasztani. A próbakötés a leghatékonyabb és elengedhetetlen módja a megfelelő tű kiválasztásának. Attól függően, hogy mennyire szeretnénk ha laza lenne vagy sem a kötés szerkezete, válaszuk a vastagabb vagy vékonyabb tűt.

Méretpróba szimbólumaMéretpróba: 10 x 10 cm-es simakötéssel kötött darabon a szemek és a sorok száma. Esetünkben 22 szem és 30 sor.  M- szemszám, R sorok száma. Méretpróba segítségével tudjuk kiszámolni a tervezett mérethez szükséges szemszámot. Nagyon fontos, hogy a méretpróbát azzal a mintával készítsük amit kötünk.

 

Kötőgép szimbólumaEzzel a jellel ellátott fonalak kötőgéppel is köthetőek.

 

Forrás: MEZ Crafts Hungary, Schachenmayer fonalak

 

Tudtad?

Hogy a tisztítóban a házi készítésű holmikat, az az a címke nélküli holmikat garancia nélkül tisztítják? A címkéket a kezelési tájékoztatóval érdemes megtartani, a bevart címkéket pedig nem eltávolítani, különösen igaz ez a kizárólag vegytisztítható ruhanemükre.

És, hogy mit lehet tudni még a fonalakról, arról itt olvashatsz >>>

 

Máris lehet gyakorolni az alábbi címkén:

 

Kezelési javaslatok fonalakhoz
Tartalomhoz tartozó címkék: tudástár