Mitől lesz egy fonal nyári?

Mitől lesz egy fonal nyári?

Még a rutinos kötősök között is gyakori kérdés egy új fonalcsalád esetén, hogy az vajon melyik évszakhoz passzol a legjobban.

De tapasztalom, hogy sokan nem is hallottak még a "téli", "nyári" fonalakról, persze ha még mindig a 40-20 évvel ezelőttről származó fonalakból dolgoznak, ezen nincs mit csodálkozni ...

Tudom, régen a fonal, és a kötött holmik egyet jelentettek a hideggel, a téllel. Azonban nagyot változott a világ. Olyan úgy alapanyagokat fejlesztettek ki a gyártók, amitől a melegben is kellemes viselet lett a kötött. SŐT!

Gondolj csak bele a legnagyobb kánikulában is milyen jó egy kötött lenge strandruha, vagy egy szellősen kötött pamut felső. Sokkal kellemesebb viselet tud lenni, mint egy vászonblúz.

Az, hogy egy fonal inkább téli holmikhoz, vagy lenge nyári darabokhoz passzol inkább nem a vastagsága határozza meg.
Gondolj csak arra, hogy egy vékony Merino fonal a gyapjú miatt kiváló választás télre, finom meleg holmikat készíthetsz belőle.

Ezzel szemben egy vastag pamut szál mindig hidegebb lesz. Éppen ezért az évszakhoz passzoló fonalat mindig alapanyag szerint kell
kiválasztanod. A nyári fonalak pamutból (pl. a Catania fonalcsaládok, vagy az extravékony Tahiti fonalak), lenből, viszkózból és ezek kevert formáiból készülnek elsősorban. Nézd csak meg a 2018-as újdonságokat a Summer Ombré fonalcsaládot ( 48% pamut, 32% viszkóz, 20% akril) vagy a Soft Linen Mix fonalcsaládot. (70 % viszkóz, 30 % len).

Ugyanakkor a műszálak fejlődésével lassan végleg búcsút mondhatunk a dunszthatású alapanyagoknak. A helyüket könnyed, strapabíró poliakril, akril és mikroszálas nyári fonalak veszik át, mint például a Micro Color Ethno, ami egy speciális kiadás, egy igazán nőies, könnyed nyári felsőhöz.


Próbáld ki a nyári fonalakat, és tapasztald meg, hogy a jó időben is fantasztikus érzés kötöttben lenni!

A színek, színátmenetek és minták tárháza gyakorlatilag korlátlan, itt az ideje, hogy elkezdj mást is kötni a pulóvereken kívül!

Kössünk lányok nyári felsők kategőriában inspirálódhatsz a nyárra és segítséget is találsz az elkészítéshez. (csak kattints a fotókra a részletes elkészítési leírásért)

 

Kattints ide a nyári fonalakért!

Nyári fonalak kategória a Fonalparadicsomban Már a 2018-as új fonalak is megérkeztek, legyél az elsők között akik kötnek belőllük.

Tartalomhoz tartozó címkék: fonalakról NYÁR