Amigurumi? Az mi?

Amigurumi? Az mi?
Sokan tettétek fel a kérdést Mi az az Amigurumi vagy mi?! És meglepetten vettétek tudomásul, hogy az mi, vagyis hogy külön neve is van annak amiről nem is gondoltátok volna hogy ez az ami. Na de részletesen kifejtem mi is az az AMIGURUMI olvass tovább...

A lényeg: az amigurumi horgolt vagy kötött kitömött játékfigurát takar és az elkészítés technikájának a neve.

És honnan ez a furcsa név? A név a technika eredetére utal ez  eredetileg egy japán technika.

Az eredeti japán figurák készítésének technikája, neve, a szó maga keleti névsorrendben, magyaros átírásban.

ami( horgolt, kötött) nuigurumi (kitömött játékfigura)  Forrás Wikipédia- Amigurumi 

Jó 10 éve kezdett el terjedni széles körben ez a technika és kifejezés, az eredeti Japán kulturából kitörve az eredeti japán formáktól eltérve sajátos formákat öltve. Leginkább állatokat készítettek ezzel a módszerrel, de közkedvelt módszer, különféle tárgyak, bábuk, babák készítéséhez is. Napjainkban ezzel a technikával készült a közkedvelt mesefigurák, mesehősök megalkotása is hódit.

Tehát kézzel készült, horgolt vagy kötött kitömött játékfigurákról van szó. Az amigurumik elkészítésének pontos menete leírása van, az egyszerübbek egy darabból készülnek a bonyolultabbak több darabból majd össze varrva kerülnek kitömésre.

Számtalan leírás érhető el napjainkban magyar nyelven is akár az interneten akár kézimunka könyvekben. De akit egyszer rabul ejt ez a technika könnyedén készít egyedi figurákat saját elképzelései alapján.

A horgolt amigurumi figurák elterjedtebbek mint a kötöttek ez kézimunka könyv kínálatunk is jól tükrözi, kötött kedvencekből egy könyv ajánlatunk van, míg horgoltból több is.

A ti munkáitokból is szép kis képgaléria alakult ki, sokan dolgoznak maradék fonalakból de tapasztalatom szerint a legközkedveltebb amigurumi készítéséhez a 100%-os pamut alapanyagú Catania fonal, mely 56 színárnyalatával a színátmenetes Catania Color és a kőmosott Catania Denim színeiről már nem is beszélve fantasztikusan tág teret ad a kreativitásnak az alkotásnak.

Külön felhívnám a figyelmet a Catania Grande fonalakra, melyel dolgozva az eredeti leírások alapján "óriás" nagy méretű figurákat kapunk eredményül, mivel a fonal kétszer olyan vastag mint a klasszikus Catania. Forditott eredményt érünk el a Catania fine fonal alkalmazásával mely vékonyabb a klasszikus Catania fonalnál. 

Sürün kapok ilyen kérdéseket, hogy miből készítsem a minyonokat, melyik színt ajánlom baba testnek és hogy süsü melyik árnyalatból mutatna igazán jól, sünit melyik szempilla fonalból ajánlom és így tovább! :)

De az igazán bátrak, nem félnek egyedit alkotni tigrist színátmenetes fonalból vagy extra ruhákat, kiegészítőket, egyedi hajkoronákat készíteni különleges fonalainkból.

Speciális biztonsági szemeket, biztonsági orrokat is kínálok amigurumik készítéséhez. És egy kis tömőanyagot is találsz a kínálatban.

A kezdőknek is bátran ajánlom ezt a technikát, hisz kis felületeket kell készíteni, könnyedén  javítható ha elsőre nem úgy sikerült ahogyan szeretnénk, de a pontos leírások alapján ügyesen haladhatunk, remek lehetőség a gyakorlásra és nincs semmi tétje, garantáltan egyedi alkotás születik.

Szórakoztató az elkészítésük, na jó néha kicsit bosszantó is tud lenni ha egyszerű fogások kifognak rajtunk, és nem utolsó sorban szuper ajándék nem csak gyerekeknek! :)

Nézd meg a Ti alkottátok AMIGURUMI galériát alkotásaitokbaól és ha már te is készítettél fonalainkból vagy kézimunka könyveinkből amigurumit küldj be egy jó fotót alkotásodról.


Kötött vadállatok kézimunka könyvben 15 bűbájos állat elkészítésének a leírását találod.

Ha szeretnéd magad kipróbálni kötött amigurumi készítésében az Óriás panda elkészítésének részletes leírását megtalálod a kössünk lányok weboldalán:

 

75 kötött és horgolt pillangó, madár és egyéb apró állatka Elbűvölő mintaggyűjtemény kedves kis gyümölcsökről, állatkákról madártól a szitakötőig, díszítéshez, dekoráláshoz. 

EDWÁRD állatsereglete 40 állatfigura horgolásmintája Pihe-puha kedvencek 4 méretben 

Pupinett, az én babám Egy horgolt figura, 10 különböző ruha, 45 kiegészítő és egy jókora bőröbd 

Fonalfalva vidám lakói 12 horgolt állatfigura, 35 kiegészítő és egy nagy hátizsák  

 

Amigurumi ti alkottátok fonalainkból