A webáruház cookie-kat használ. Az oldalon történő böngészéssel beleegyezel a cookie-k használatába.
Termékek Menü

Ahol a fonal véget ér ott kezdődik a játék

Ahol a fonal véget ér ott kezdődik a játék

 

Egy korábbi beszélgetésem elevenítem fel Bernáth Csilla amigurumi készítővel arról, hogyan is születnek meg a tündéri Amigurumi figurák.

Fogadjátok szeretettel ezt a kis interjút Csillával. És hogy mi az apropója? Csilla felkérésemre a Kötött Kedvenceink magazin Márciusi külön kiadásának készített két cukiságot. Olvass tovább ha kíváncsi vagy mi készül! :)

 

Gyöngyvér: Csilla, hogyan állsz neki egy új figurának? Mi a titkod?

Amigurumi horgolt egérke

 

Csilla:

 Amikor játékot tervezek, mindig a lényegi részeket próbálom kiemelni, felnagyítani. Ezáltal a  fejek, végtagok testhez viszonyított arányai eltúlzottakká válnak . A szem hangsúlyos, amit vagy nagyobb méretű biztonsági babaszemmel, vagy eleve horgolással készült szem rátéttel oldok meg.

 

Gyöngyvér: Milyen típusú figurákat szeretsz készíteni?


Csilla: Leginkább az álló és az ülő pozíciót részesítem előnyben a forma kialakítása során. Persze fontos, hogy a végtagok minden esetben könnyen mozogjanak. Ezt úgy érem el, hogy a végeket összenyomva, egyenes vonal mentén varrom fel a testre a lábakat és a kezeket. Azt is szeretem, ha színes ruhákban pompáznak az állatkák. Ilyenkor két lábon állnak és karjuk van, mint az embereknek. Így született meg például a pulcsis egér, a csinos macskalány, vagy a szoknyás
nyuszi karaktere is.

 

GyöngyvérMi következik a tervezés után?

 

Amigurumi, horgolt nyusziCsilla: Ha a tervek kirajzolódtak, jöhet maga a horgolás, melyet folyamatos jegyzetelés, módosítás és visszabontás kísér. A munkának ez a legidőigényesebb, ám mégis legélvezetesebb része. Az egyes elemek külön készülnek és a befejezésükkor hosszú véget hagyva. Ezekkel a maradék fonaldarabokkal lesznek összevarrva a különálló részek.

 

GyöngyvérMitől függ, hogy milyen személyisége lesz az elkészült Amiguruminak?


Csilla: A figurák karakterét a forma mellett a fonal- és színválasztás is nagymértékben meghatározza. Érdekes érzés kísérletezni a színekkel és a fonalakat egymás mellé helyezve kiválasztani a nyerő kombinációt.

 

Gyöngyvér: Neked melyik a kedvenc fonalad, mit ajánlsz az Amigurumizáshoz?

 

Csilla: Sok-sok próbálkozás után, nekem a Catania fonalcsalád vált be leginkább az amigurumi készítéshez. Egyrészt, mert 100% pamut, másrészt gyönyörű színei vannak, harmadrészt pedig a használat során nem kezd szöszölődni” a felülete.

 

Gyöngyvér: Milyen horgolótűkkel dolgozol?

 

Csilla: Az ajánlott 2,5-3,5-ös tűméretből számomra a 3 mm-es bizonyult legmegfelelőbbnek. Régebben 3,5-ös méretet használva kissé nagyobbak és puhábbak lettek a figurák, de ez csak azért volt, mert nagyobb volt a szemek közötti hézag. Emiatt persze idővel a tömőanyag is könnyebben kikandikált.
A 2,5-ös tűvel kissé nehezebb dolgoznom, mert könnyen lecsúszik a fonal a tűről, a 3-as méret viszont maga a tökély. A horgolt szemek szorosan állnak, ezáltal pedig a figurák is könnyebben őrzik eredeti formájukat.

Gyöngyvér: Mivel töltöd meg a figurákat, mi vált be Neked?


Csilla: A játékok kitöméséhez most már kizárólag szilikon golyós tömőanyagot használok, hisz ez nemcsomósodik és szépen egyenletesen lehet vele dolgozni a horgolás során. Ha pedig kisebb, vagy szűkebb résbe kell begyömöszölnöm, az olló hegyes végével is tudom segíteni a műveletet.

 

GyöngyvérMi lesz a végtagok hosszú végeivel? Hogyan dolgozod el őket?

 

Csilla: Minden olyan szálat, melyet a részek felvarrásához használok, csomózással szoktam rögzíteni és csak ezután vezetem a felesleget a test belsejébe. Így nem tudnak meglazulni a végtagok, még masszív igénybevétel esetén sem.

 

Gyöngyvér: Köszönöm Csilla, hogy válaszoltál a kérdéseimre. Még egyet hadd tegyek fel: Mit javasolsz annak, aki még csak szemezget az Amigurumizással?


Csilla: Azt, hogy vágjon bele és legyen kitartó. Ez egy roppant szórakoztató elfoglaltág, és elképesztő örömöt lehet vele ajándékozni a szeretteinknek.
 

A beszélgetésünk óta Csilla kiadta első mesés amigurumis könyvét a Horgolt mesék Zölderdőből Erdő-mező játékos állatai

A könyv tartalomjegyzékét és képes bemutatóját megtaláljátok a könyv termékoldalán.

 

Már Januárban felkértem Csillát, hogy a Március végén még Húsvét előtt megjelenő Kötött Kedvenceink magazinban aminek az amigurumi is témája lesz, megjelentethettnénk egy  új tervezését, ami kapcsolódhat Húsvéthoz és nem egy szokványos figura.

Az első gondolatból pillanatok alatt kész figura lett. 

Bemutatom nektek kiskakast, aki menet közben egy kispipit is felszedett! :)

Elkészült a leírás, megvoltak a tesztelések, már túl vagyunk a fotózáson, nemsokára pedig a magazin oldalain találkozhattok kiskakassal és kispipivel is! :)

 

Fizess elő még most a magazinra, hogy vigye a postás!

Március 26-ig megrendelt és befizetetett előfizetésekre már megy a most megjelenő 2020/2 Kötött Kedvenceink magazin külön kiadás!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: amigurumi Kötött Kedvenceink magazin